Vásárhelyi Mária írta az ÉS-ben: a ballib akárki feladta a média-jelenlétet. A médiában – tévék piacán, elektronikus portálokon, – teljes az ellenzék palettája: minden az övék. A papír-újság piacán a Népszabi és Népszava, még áll, még van fórum. De ezeket a felületeket egyre kevesebben olvassák – mert úgy alakult, csak a média és az Internet számit. Minek következtében – mondja Vásárhelyi példát említve – ha felépül a Megyeri híd, akkor nem az a hír, hogy 20 év szünet után végre van egy csodálatos hidunk, hanem az a botrány, hogy nem fizették ki az alvállalkozókat. Ami ugyan rémes – de nem ártana arról is képekkel szólni, hogy végre van egy új ész szép hídunk.… Mert a jónép – a médiazabálok tömege – csak a botrány-hírt látja: Megyeri híd, – ja ahol nem fizettek… És – következteti Vásárhelyi – ezért a helyzetért a ballib politizálás a hibás: egyetlen tévécsatornát nem tudtak felépíteni, sorra hullott ki kezükből a rádió, az újság, és az internet portálokról azt se tudják mifán terem. 

Na ez utóbbi teszi életveszélyessé a helyzetet. Hogyan képzelte a ballib akárki, hogy a médipolitizálás korszakában, minimális médiabefolyást üzemeltessen? Hogyan jut el szava, kommunikációja a jónéphez? Hogyan lehet a baloldalnak sajtó, média nélkül az ellenzéki létre felkészülni? Olyan kussba lesz zárva hogy az röhely. És a ballib akárki önként ment és megy bele ebbe a helyzetbe. Az újságíró társadalom fele ott fog állni fórum, publikus lehetőség nélkül, írhatnak egymásnak e-maileket, meg blogokat és twittereket. Tömegmédia – nuku. 

Az ellenzék hatalmas tőkét tudott állitani a befolyása alatt működő média mögé. Miért képtelen a ballib akárki saját táborából tőkét szerkózni egy valamire való média-alkalmatosság mögé? A legtöbb ballib fórum anyagi erejének végén jár, krajcáros gondjaik vannak, még egy kis prés és kimúlik? Miért nem lehet tőkét verbuválni valamelyik fórum mögé. Hirdetési lehetőség lenne – ha jól ki lenne találva az a fórum. De ez mintha senkit sem érdekelne. Mint ahogy a holnapi, ellenzéki lét mifélesége sem érdekelne senkit. 

Vásárhelyi Mária veszélyes deficitre hívta fel a figyelmet. De – ahogy látom – szavainak alig lett visszhangja. Miért jó ez a balodalnak? A sok okos ember belelavírozta magát egy lehetetlen helyzetbe, de fel se tűnik neki, hogy pillanaton belül falhoz fog csapódni. Valahol a Hyde Park szindrómánál tartanak: majd kiállnak egy sarokra, és mondják a tutit, csak senki sem fogja hallani. Ja, és tetteiket senki se fogja látni – mert a spektákulum korszakában, csak az van, amit ezerszer megmutatnak a tévében. Nem fogják megmutatni. Tehát nem fognak létezni. 

Ballib akárki – van ébredés ebből a mákonyos álomból?