Nézem az alapszak-mesterszak felvételi számait. Az egyik három éves (és BA diploma) utána mehet a másikra, a két éves MA diplomáért. Így jön ki az ötéves egyetemi képzés…). Most indul az új rendszer első MA fázisa. A meghirdetett képzések 53 százalékát nem lehetett elindítani (nem volt annyi jelentkező, hogy érdemes lenne). Ahogy nézem, elmennek három éves diplomával (azt hiszik, az is egyetem. A munkáltatók egy idő után rájönnek, hogy csak főiskola… és nem kell majd nekik.) Rémes. Jogon, orvoséknál nem vezették be (becenevén: a ’bolognai rendszer”-t). Mit mondjak: igazuk volt (persze, nem is lehetett volna szétcincálni két fázisra a képzést…)

Közben már induláskor kiderült, hogy az első három éves oktatásban is alacsonyabbra kellett venni a színvonalat, – kollégám szerint „dedó lett az egyetemből”. (A korábbi rendben az első két félévben négy évre "alapoztrak", sőt volt ahol rostáltak is…) 
Most, az MA ügyben még egy kis korrekció lehetséges (talán azért jelentkeztek kevesebben, mert van, aki később fog a három évesből diplomázni, – nem készült el vele, beteg volt, vagy nem mert nekifutni…) Szóval még jövőre beindulhat a teljes skálájú MA képzés, de így is ciki.

A média csak arról ír, hogy nem lesznek fizikatanárok, – kihal a képzés – meg hogy matekra, bioszra alig mennek. (Tanárképzés, bocs…) Szerintem rosszabb a helyzet: az alacsonyabbra tett léc betesz a műveltségnek is, szakmai tudásnak is. Miért kellett belemenni ebbe az amerikai/európai rendszerbe? (Sok EU országban lázadoznak már ellene…) Azt mondták, azért, mert így csereszabatos a rendszer: a Pesten elkezdett egyetem a második év után bárhol Európában folytatható, majd egy-két félév után – vissza lehet jönni és itthon be lehet fejezni. Ez igaz. De az ára túl nagy.

Mellékszál: erre a rendszerre ül rá a nyelvvizsgáról szóló elbunkósodott vita: az se kell? Hogy akar elhelyezkedni nyelvtudás nélkül egy multinál? De már az is fura, hogy miképp lehet cserediák Dublinbe vagy Oslóban ha nem beszél egyetlen nyelvet sem? Mindegy, közhely, tudod, röhögünk rajta. De azért – őrület.

Persze: túlzok, mint mindig. Vannak „kemény” bolognai szakok is, ahol be tudják tölteni az MA helyeket és az öt év végén frankó diplomát fognak osztani. Reménykedem.