Alig kezd kijönni (Amerika) a mélypontról máris itt az új kavarás és pénzcsináló hiszti, a high-frequency algrithmic trading – mondjuk pontosan nem tudom elmesélni, hogy mi ez, ill. hogy müxik a tőzsdén, de kb. azért ideírom: óriáskomputerek milliónyi piaci adatot secperc áttekintenek/feldolgoznak és egy adott algoritmus segítségével azonnal döntenek - mennyit-hová lehet/kell befektetni (a tőzsdén.) Mivel már éltem 1987-ben is, nekem ez olyasmi mint ami annak idején a program trading cirkusz volt és amiből pár napos pénzügyi zuhanás következett be New York-i tőzsdén. (Nem volt nagy, de azért elég nagy ahhoz, hogy hisztit váltson ki. Jogosan, mondanám…) A mitosz hasonló: „a gép jobban tudja”, – egy kis elmozdulásra több tízezer számítógép indult egy időben, és egy irányba (eladtak, hogy kivédjék a veszteséget), amitől még jobban esnek az árak – jött az összeomlás: pont az következett, aminek elkerülésére kitalálták ezt a „játékgépet”. („Fekete hétfő”) 

Ez a mostani buli sokak számára valami hasonló kavarás – ld. www.nytimes.com/2009/07/29/opinion/29wilmott.html – tuti tipnek látszik az algoritmus, századmásodpercenként hozna picike, de jó piaci döntéseket, – és sok kicsi sokra megy. Én, laikusként nem bíznék benne: mivel, itt megint csak a gép (óriáskomputer) játszik gépekkel, és nagybani társasjátékként kinéznék belőle egy újabb ’”fekete” naptári napot. (Gépek gépekkel játszanak – hm. játékelmélet…) A tőzsde körül egyelőre vitáznak az új eszköz képességein, meg hogy mi legyen, de mivel alig pár hónapja égették meg ujjaikat, egyelőre marad a dolog ennyiben. De szerintem rá fognak harapni – mert csábít, mert játék, mert nagy pénzt ígér – és mert nem tanultak a múltból. 

Az egészben nem is a fancy elnevezés, meg módszer, meg az ígéret az érdekes, hanem a kockázat-kedvelés visszatérése. Ez már tényleg a válság végét jelzi nekem, (ott, Amerikában – nem a világban!) Mármint hogy gyógyulni látszik a kockázat-kerülő depró. Meg arra, hogy vannak, akik ott folytatnák a nagybani kaszinót, ahol tavaly szeptember 15.-én félbeszakadt.