Its crunchtime – mondja a The Economist címlapja, és a vezércikk el is magyarázza: túl sok megoldatlan kérdés most sürüsödik gubancá – a bankokra költött pénzek (vagyis a magas deficit), az EÜ reform (már a demik is lövik) és a Közel-Kelet, (még el se kezdődött a csata…) Nagyon bírom az Elnököt, higgadtságát, a nem-agresszív vízióját, külpolitikában bevezetett stílusát. (Azt is lövik: miért nem sóz oda egyet…) És hát a válság nehezén túl van Amerika – köszönhetően Obama drasztikus lépéseinek. (Tény, hogy sokba került…) A bankok most hogy vége felé járunk a krízisnek, máris visszalőnek – kevesebb felügyeletet követelnek, kevesebb szabályozást, ne dumáljanak a bonuszok ellen (a 789 milliárdos stimulusból 35-40 milliárd ment bonuszokra.) És most az utolsó piszkatúra, hogy az Elnök nem is igazi amerikai, mert nem igaz, hogy Amerikában született… (van, akinél már illegális bevándorlónak számít…), ami röhej, a kampányban az összes papírt ellenőrizték, ennek ellenére bedobták ezt az érvet is. Ma még nevetséges, ki tudja, meddig fújható ez a lufi? 

Most az EÜ reform a fő céltábla. Sok minden nem jó benne, de szerintem a lényege, hogy a középosztály nem akar fizetni az alsó két decilis biztosításáért. Végül is érthető: a Bush érában jól megszívatták őket (jövedelmük alig pár százalékot nőtt, – ha egyáltalán), most szeretnének valami javulást. A demik – sztem – ezért lövik. De akkor is. Amerika ezt az EÜ mizériát – ami Európában elképzelhetetlen – már évtizedek óta cipeli, Obama meg kézzelfogható értékek mentén akar demokrata lenni. Bele akarják buktatni, figyeld meg. 

Ráadásul – szerintem – az Elnök most kezdi csak kitanulni a washingtoni víz alatti játszmák (mogyorózás, tökletépés – vizilabdás kifejezés) szabályait, a trükkös hátba szúrások game-jét. És akkor még hol van az útak-hidak felújítása, az infrastruktúra korszerűsítése, az egykor felvázolt, „roosevelti” program. Elszélte a fuj. Most olvasom, hogy a Posta csőddel küszködik, korszerűsítésére, szanálására nem lesz rá pénz meg támogatás: mi a túrónak, ott az emil, add fel azon csomagodat… 

Szóval – nagyképüen – féltem a darálótól. Amit nagyobb sebességre kapcsoltak.