Murdoch tervezi, hogy az online újságjai lapozásáért pénzt kér. A New York Timesnál (nagy gáz van náluk) ugyancsak felmerült – halkan – ez a pézszerzési lehetőség. Sztem előbb utóbb – ahogy dőlnek be a szeriőz lapok példányszámai – be fogják vezeti. Hogy hogyan árazzák be, nem tudom, mondjuk 50 fillért spendiroznék a NYT-ra. Archív anyagok, (legtöbbje régóta – jogosan – pénzes, de mondjuk a Spiegelnél elég drágán mérik) A vasárnapi számok – kultúr rovattal –érthető, a Wall Street Journalnál a hétköznapok izgibb cikkei már rég pénzesek.. Nincs ingyen ebéd kötik az orromra újra meg újra, akkor meg miért kellene azt gondolnom, hogy a Net-en marad az ingyenkoszt. A Skype is pénzes lesz – figyeld meg – jó, ha a Google marad ingyér, bár sejtem, hogy ott is számolnak, mi lenne jó…
Ha ez a minőségi újság túlélésének feltétele, oké. Felteszem a hirdetők is többen lesznek a fizetős online verzióban – azoknak reklámoznak akiknek meg van a betevőjük. Ám lehet, hogy a pénzes online visszaüt: az olvasó zabos lesz, nem nyúl a zsebébe, a példányszám csökkenése viszont felgyorsul. A pénzes online változat – kezdetben – nem hozza a pénzt, a papír-lap meg bedől – a kétféle stratégia között finanszírozási lyuk keletkezik. Akár hogy is az elsők nagyot fognak szívni, mert mire megszokná az újságolvasó, csődbe megy a cég. A bedőlés felnyomja a bulvárosodást, – s vele a hülyítést-hülyülést – a WSJ-ben már ott van Murdoch… Még vár. Az idő neki játszik. Akinek viszont sikerül átlavírozni ezt az átmeneti időt, annak már jó lesz. (Hogy aztán papíros-újsággal együtt vagy anélkül – az a jövő zenéje…) Akár hogy is, - szép új világ jön.
Csak abban reménykedem, hogy a válság után zsebébe nyúl az értelmiség (vagy az, akit érdekelnek a világ igazi dolgai…) A másik oldalon a fizetős publikum fajsúlyosabb újságírást fog követelni, ami jó. Az elit lapok némelyike mára elkényelmesedett, – hol van a mai Washington Post az egykoritól? – csak most a válságban nyúltak magukhoz. (Az FT kivétel – ott egyenletesen magas színvonal. De nagy pénz is van benne…)
Szóval: fényezem a hitelkártyámat, illetve addig élvezem az ingyen online-t amíg lehet.