A görög (portugál, spanyol, olasz – az un. PIGS országok) eladósodása, államcsődveszélye azonnali spekulatív támadást váltott ki: shortolni kezdték az eurót (vagyis az euro bebuktatására kezdtek játszani: FT, 2010. február 9). Közben a német-francia blokk kijelentette, hogy nincs közvetlen zsozsó a költekező mediterránoknak (nem fogják kimenteni őket…) Aztán (február10-re) eszükbe jutott, hogyan lőtte ki Soros az angol fontot az ERM2-ből (az euró elődjéből) ugyancsak shortolással – és máris lett lehetőség a göröget megsegíteni. (Szóval az euró nem fog bedőlni, – mint ahogy Sorge írta egy kommentben korábban…)

De facto mégis csak kétsebességű – két (netán három) különböző gazdasági fejlettségi szinten álló tömb alkotja az EU-t. (KEu csatlakozása előtt ezt legalizálni is akarták, aztán felejtős lett a dolog.) A két (három) sebességű alakzatban az a baj, hogy ha gáz van, az egyik lehúzza a másikat – az eurozóna pedig széteséssel fenyegetett. Azért mondom, mert erről – mármint hogy vannak a gazdag államok és a csórók – korábban nem volt szabad tudomást venni. 

A shortolás – mi is tapasztaltuk mikor a forintot támadták – szemét egy pénzügyi formáció, most 8-10 milliárd eurónyi tőke mozdult rá erre az üzletre (Soros annak idején pár milliárddal buktatta ki a fontot, míg az angolok a védekezésre tíz milliárdot költöttek – aztán feladták… A zsozsó persze elveszett.) Szemét ügy, mert nem egyszerűen keresnek a bajbajutott országon, hanem még jobban lenyomják őket: a shortolás lényege, hogy eladják a megtámadott valutát (részvényt) és a tömeges eladás következtében esik árfolyama. Közben (még egy legális, de szemét csavar): a játékosok nem is saját tőkével jáccanak. Valamikor a válság mélypontján pár hétre be is tiltották, most meg…

Ezek persze kispályás játékok, nagyobb veszély lóg a fejünk felett: Kínában megengedték a shortolást. Egyelőre belföldön, de mi lesz, ha az az óriási tömeg pénz beömlik a világ pénzpiacainak spekulatív szekciójába? Rossz belegondolni.

Az lesz az igazi nagypályás játszadozás – országok, mint focilabdák… Szép lesz.