""

1 Megjelent Mészáros István új könyve (The Structural Crisis of Capital, NY, 2010) Tanulmánykötet és interjúk. M.I. Lukács-boy volt, 56-ban ment ki, a Sussex-i egyetem filozófia-tanszékét vezette. Beyond Capital c. könyvével lett világhírű.
""
2 Item: Joseph E. Stiglitz Freefall. America, Free markets, and the Sinking of the World Economy, Norton Comp. NY, 2010. Nagy beolvasás. Pl. 5. fejezet: The Great American Robery., 7. fej: The New Capitalist Order. Stiglitz (egykori WorldBank alfőnök, Nobel-díjas), – olyan baloldali sódert nyom, hogy nálunk minimó lecsuknák. Amúgy meg kurva izgi a könyv: az Obama-adminisztráció – megértő – kritikájával együtt. Sőt.  Imádom a pasit. (Paul Krugmannal együtt. Akiről majd máskor.)
""

3 Item: az Eszmélet 84. számának mellékleteként megjelent Slavoj ®iľek: Egyszer mint tragédia, másszor mint bohózat (Szeptember 11. tragédiájától a pénzügyi összeomlás bohózatáig.) c. könyve. ®iľek a legszebb angolsággal beszélő (hm…:), világjáró, (vándorprédikátor, teoretikus, ős-marxista, halál szellemes fickó, zabálják ha előad…) egy bon mot a könyvből: (némileg lopott anyag, de ki nem lop…:): a tőzsdéket elemzi, hogyan kell ott az egyes papírokra fogadni, ill. eltalálni mivel lehet nyerni: „…a várakozás része a játéknak: a piac reakciója nem csak attól függ, hogy mennyire bíznak meg az emberek ebben vagy abban a találmányban, hanem sokkal inkább attól, hogy mennyire hisznek abban, hogy mások bíznak bennük – vagyis… Keynes így ragadta meg ezt az önreferenciát: ostoba verseny, ahol a résztvevőknek ki kell választaniuk száz fotó alapján néhány csinos lányt, és az győz, akinek a választása a legjobban megközelíti a közvélemény átlagát. „Nem arról van szó, hogy azokat válasszuk ki, akik a legjobb meggyőződésünk szerint valóban a legcsinosabbak, sőt még azokat sem, akiket a közvélemény valóban a legcsinosabbnak tart. Eljutottunk ahhoz a harmadik fokhoz, ahol arra használjuk intelligenciánkat, hogy kitaláljuk: a közvélemény szerint mi lesz a közvélemény.” Ez a mű kb. a 27. könyve…:)
    ""

Sok kuszaság van benne, de kilátsz egy másik világra, és halálra fogod röhögni magad, olyan szellemes. (Vigyázat: a pasi filozófus… és keményen baloldali.)