Mármint a világ legnagyobb IT cégei, köztük a Google, melyeknek szervereit kínai hackerek feltörték, cégadatokat, tervrajzokat, mindenféle ipari titkokat loptak le róluk. (Die Zeit, 2010. február 18. Angriff aus dem Cyberspace) A Google bevallotta, de a Northrop Grumman (haditechnika), Yahoo is célpont volt (mit szarozok itten: kirabolták őket).

Ha csak a Google-t nézem, akkora előnnyel verték a világ IT mezőnyét, foglalták el a browser-kultúra piacvezető pozícióját, (meg még sokkal többet),hogy mindenki csak nézett. „Mi vagyunk a legjobbak” – mondták. És így is volt egy darabig. Bár az amerikai IT közhangulatot kicsit zavarta, hogy a két Google alapító (és csapata) ennyire, (na de ennyire!?) lekörözte őket. És most vajon mit gondolnak? Hogyan fognak védekezni? Nem vicces ám ez a hacker tréfa – ami történt/történik: a Google-nál (Simantec-nél, meg a többinél) lerakott anyagok, hivatkozások, címek, jelszavak stb. milliónyi céget érintenek, azok mind beszarhatnak: most őket is támadhatják. És a játékból mára már államközi ügy lett: megfujtak egy vadászgép-tervet is…

Azt persze már rég lehetett tudni, hogy majd minden op-rendszernek vannak biztonságtechnikai „lyukai”, hogy „hátsó ajtón” be lehet hatolni, sokan próbálkoztak, – tajvaniak, németek, izraeliek – mégis csak a kínai hackerek tudtak a legmélyebbre ásni. Ügyesebbek voltak? Jobb trójai falovaik vannak – Nem tom.

Eddig csend volt – a Die Zeit szerint – de most az amcsi kormány is megszólalt: a ’tréfa” a világ elsőszámú biztonsági kérdésévé lépett elő. Mert hogy – így a feltevés – a kínai hackerek állami megbízásból turkálják a Google-t. (A kínaiak nem akarják engedni a teljes szólásszabadságot, a Google meg ezt tette volna lehetővé – így az érvelés. Csakhogy az amerikaiak – mondja egy volt amerikai biztonsági tanácsadó – ugyancsak állami megbízásból turkáltak külföldi – egyebek között – kínai adatokat. (Régi ügy: nagy balhé volt, mikor kirobbant az Echelon botrány – kisült, hogy az amcsik saját szövetségeseik e-mailjeit, telefonjait is lehallgatták…) Megy a turkálás mind a két oldalon. Te meg szívhatsz, ha legfrissebb találmányod itt vagy ott lenyúlják.

Akárhogy is, – félelmetes jelenség. Kvázi-háború, eddig ismeretlen terepen. Ki fog segíteni? Sztem el kell menni Lahoréba, meg Banghalore-ba (a világ legjobb software tervező-gyártó műhelyeihez) – és vagy elcsábítani néhány jó fejet, vagy kérni a legjobbakat, hogy nem-e-lehetne-e szuper-spéci-biztos rendszervédelmet csinálni. Habár – ismerjük a módszert máshonnan – a rabló pandúr harcokban, mindig a rablóknak van előnyük. 

Nagyon ciki.