hogy mennyi van a tartályban. Az olajtárolóban. Amerika legnagyobb olajtank-mezőjében: Cushing-ban, (Oklahoma), ahol 322 óriás tarolóban gyűjtik, tárolják, és ahonnan osztják el a piacnak a fekete aranyat. (Pontosabban csak a WTI típusút). Ha hirtelen hideg tör be a tartalékok fogytán vannak (ár felmegy), ha melegszik az idő (ár lemegy, de aztán ismét felmegy, mert az olcsó olajra bukva felvásárolják a tarcsit, spekulatív buborék keletkezik.. Aztán kalózok fognak el tartályhajókat (tartalék le, ár fel) vagy új lelőhelyekre bukkannak Amerikán belül, (jézusmária: tartalék fel, ár le.)

A kereskedőknek azonban gyanús lett a tartalékok gyors változása: hiszen nem literes pitliről van itt szó kérem, egyik napról a másikra nem tűnik el (vagy folyik be) több millió hordónyi olaj… Szóval felbérelték a közeli helikoptereseket, hogy naponta többször repüljenek át a Cushing-i telep felett és infravörös mérőkével mérnék má meg hogy adott időpontban melyik tartályban, mennyi nafta van. És a kapott adatokat jegyeznék is fel (digitálisan rögzítsék). Mintegy jegyzőkönyvileg. Aztán következhet az értékelés, meg veszekedés.

Nekem az egészből az infravörös mérőke teccik a legjobban. (Hogy hogyan műxik, azt nem értem, de akkor is.) Elektronikai cégek már rég hirdették ezeket a kütyüket, – csekély forgalom mellett. („Beláthatsz a szomszéd irodába, sőt láthatod az anyagot a főnök íróasztalán, nézheted a félrelépő férjet Mancika jakuzzijában.” – Eredmény: csekély forgalom.) Most viszont örvendeznek a mérőkések: kelendő a cucc, sőt spéci variánsokat is vesznek, sokan mérnek, (és ellen-mérnek), a piaci szereplők nem bíznak a hivatalos (félhivatalos) magyarázatokban. Adatok kellenek. Infra-adatok. Nem mintha meg lehetne nyugodni azok láttán, de ne nézzék hülyének az embert. Gondolom valahogy így alakult ki ez a repülősdi. (FT. 2010. márc. 17.) Haha, ezen túl nem lehet már csak úgy bemondásra a tartalékok csökkenéséről/növekedéséről fecsegni, azaz az árakat manipulálni: itt ellen lesz őrizve minden.

Sok öröm ebben se lesz, Kanada, Brazília vagy Nigéria hoz pótolajat (vagy zár el csapokat) és úszó bértankeren is lehet tárolni spekulatív olajmennyiséget, („63-ért veszem, 85-nél eladom, – kivárok.” Vagy fordítva – (shortolva), mindegy. A globális piacot nehéz kijátszani. Infrával és chopperrel egyetemben.

Játéknak viszont isteni lehet.