Kitalálták. Mert ugye az volt a gond, hogy a mediterán-Európa (portugál-spanyol-olasz-görög) óriási adósságot halmozott fel, (államháztartás elszalad, háztartás is eladósodott, meg az állam is). A görögöknél szakad el a cérna, tudjuk. A németek már azzal is fenyegetőztek,hogy ha megint nekik kell fizetni – szolidaritásból, ami az EU alkotmány szerint tilos – akkor kilépnek az EU-ból. Az is felmerült – sőt fő érv lett belőle – hogy az euró alapítása hibás volt (túl szigorú lett.)

Most felbukkant egy első pillantásra vicces javaslat, (FT: március 22): vágjuk ketté a zónát, legyen egy északi és egy déli euro (neuros és sudos) vagyis 100 euró két 50-esből álljon, aztán lehet választani. A neuro szigorubb (a jelenlegi Maasthricht-i feltételeknek felel meg), a sudo „lájtos” formátum. Ami kb. annyit jelenthet, hogy a déli euro fokozatosan leértékelődik az északihoz képest, ("egyék meg amit főztek…") – legalábbis én így gondolom.

Most csak mosoly rajta az ember, de figyeld meg be fog jönni valahogy, és ha már kétfelé lehet osztani lehet több felé is… – az euroövezet szétesése valós kockázat. Nem fog szétesni, de elhúzódik a válság, az 7szencség.