Azt írják, (Der Spiegel, 13/2010) hogy Hollywood váltott. A sztár-alapú filmek ugyanis nem hozzák be a pénzt. Miközben az Avatar típusú animációs-rajzos mesék ugyan sokba kerülnek (normál filmek háromszorosába) ám box-office tízszeres pénzt hoz. Persze, nemcsak ezekbe az új típusú, 3D-re alapozott filmekbe nyomják a pénzt, a marketing, PR, forgalmazás is megugrott, hogy bejöjjön a váltás (és a publikum). Németországban az Avatar 500 kópiával indult, egy jó – ám hagyományos – krimi vagy háborús film kiszorul a jobb mozikból.

Valszínű, hogy Hollywood a közönségváltozást reagálja le: Penelope Cruz, vagy Clooney publikuma negyven feletti (jó ha nem ötvenes) ők tudják, számukra a név a vonzerő – érthető: együtt nőttek fel ezekkel a sztárokkal. A moziba járók masszívuma viszont 14-18 közötti, nekik ezek sztárok már öreg spilerek, gyanítom hogy az eddig elven Bruce Willis akciófilmek narratívája is megkopott a szemükben. Szóval az Avatar mint pilot program bejött, eltalálták mi kell az új közönségnek és jön a váltás. (Alice Csodaországban ugyancsak nagy pénzt hozott.) Gondolom, nemcsak technikai váltásról – 3D – van itt szó: vizuális efektektől a mesestruktúráig minden átalakul. Igaz, elő volt ez készítve, – a Harry Potter- és a fantasy-filmek próbálgatták a néző szemét, most csak nyomni kell. Mi lesz a sztárokkal? Megélnek.

Nekem fontosabb, hogy ebben az új közegben a művészfilmekkel? Valószínű kísérletezés, – kisebb pályán, kevesebb pénzből, kevesebb nagymenővel. Netán nyitnak kis mozik is (ilyen is van már, negyvenes évekbeli design, kávé, légszagosító, dumálási lehetőség). Nem tudom. Az is lehet, hogy a sztár-filmek végül mégis csak győznek – irtózatos pénz folyt beléjük is az elmúlt tíz évben, jó lenne visszanyerni belőle valamit – és a 3D mint újdonság olyan sorsra jut, mint a digitális karóra (nagy mánia volt, aztán győzött a mechanikus, Rolex a csúcs…)

Valószínű átmeneti korszak jön, mozi él, hápersze, csak másképp. Amúgy meg az egész stúdió-terjesztés-multiplex-hálózat bulit a DVD, meg a 3D-re épített házi mozi mánia fenyegeti - otthon jobb az egész, ki-ki a magáét nézi, trogloditák leszünk, akkor meg minek ez a felhajtás a multiplexekkel, szemüveges mozikkal?