Egy év után. És az EÜ reform bevezetése után. Obamáról beszélek. Mindenhol azt írják, hogy végre felébredt – politikussá lett, elhagyta prédikátori pózát – odacsapott és győzött. (Átment az EÜ törvény.) Amióta átment tényleg más a pasi (imádom), de akkora akadálypályát épített maga elé hogy áttekinteni is képtelenség. Csak össze-vissza sorrendben sorolom: iskolareform, tönkrement háztulajdonosok megmentése, Kína viszony, Közel-Kelet-i kérdés (Izrael-politika átalakítása?), high-speed vasútfejlesztés Közép-Amerikában. A költségvetési hiány kezelése stb.
Na, mondom magamban, ha van egy győzelem (egy nagy maflás – Massechusettes-i választási vereség – után) és ha ebből ilyen gyorsan tanult, – minden frankó. Igaz elveszett egy év, – de van eredmény.

De nem minden frankó. Amerika kettészakad. (A republikánusok egy emberként nem szavaztak az EÜ törvényre,és komcsizzák Obamát, jobban mint korábban.) Minden fórumon – lapok, rádióállomások, Vox tévé, – annyira, hogy a CNN (mert hogy semleges akart maradnai) egy hónap alatt nézőinek 44%át vesztette el. Sikk lett szidni az elnököt, – fikázni. Chicagoból elindult az un. tea-party mozgalom. Anti-Obama mozgalom, félig középoszálybeliek, jobboldaliak, gazdagok, lecsúszástól félők. Vegyesen. Azokból, akiknek nem kell ez az ember. És a teázók mozgalma terjed mint a futótűz. http://teapartychicago.org/  vagy http://teapartypatriots.ning.com/ A mozgalom nota bene Chicago-ból, Obama szülővárosából. Országossá kezd válni. Satz-per-kb: hat millióra becsülik jelen aktivisták számát. (Der Spiegel, 2010/15) Két párti rendszer… Csak ez eddig nem így működött. NYT szerint: ezek Wal-Mart hippik. (olcsó hipermarket láncolat, gagyival árasztva el Amerikát.) A fenti web-link még enyhe változat, van rosszabb is. Adómegtagadás, követelik az US kilépését az ENSZből, bezárnák a Fed-et (közp. bank), és megszüntetnék az összes szociális programot, -pl. munkanélküli segélyt..

De van itt egy jelszó, ami a napokban hangzott el először: „váltsuk le ezt a fickót.” Ami lehet, hogy csak jópofa kampány kiszólás (novemberben választások: kormányzókat, kongresszusi tagokat választanak.) Sarah Palin mondott ennél rémesebbeket is – elfújta a szél. Most viszont ez életveszélyes – mert mozgalom van mögötte. És ismerve Amerika túlzásokra hajlamos trendjeit. Akiken segített a törvény – 30 millió Amerikai – nem állít ellen-„kávé-partikat” (tea ellenében).
Most fog kiderülni igazán, mekkora politikai zsenialitás lakik az Elnökben: meg tudja-e állítani ezt a lavinát? Keménységgel, ravaszsággal, érdekek (tökök) markolászásával, súgással, ordítással, elnöki rendeletekkel (executive orders), a lobbisták leállításával – mit tom én, mivel. Novemberig van ideje. Igaz, a jósok nem számolnak a Kongresszusi többség elvesztésével – a legrosszabb esetben sem. De vajon jól számolnak-e.

Más. (Ugyanaz):
Kricsmi előtt sokan beszélgetnek. Sörös-kocsi áll meg, hordókat gurítanának le a kocsma pincéjébe, – a dumcsizók útban vannak. Sörös-manus szarik rájuk, elindítja az első hordót és elordítja magát: „uraim, a hordó nem áll meg!”
Régi sztori, talán már a sört is Interneten szállítják a kricsmibe. Itt, ebben a posztban csak metafora. Újrafelhasznált (reloaded) poén. Keserű.