Ettől féltem. Nem is nagyon mentem bele. A Facebook címlistájának dúsításába – mondanám. Mert féltem, hogy áru leszek, nemcsak a nevem, hanem a teljes ID-m, olvasmány-listám, hogy milyen kajákat szeretek, milyen pizsamában alszom, ki volt a kedvesem és miért, Marhaság? Persze. És most itt van. A Facebook áttér a behavioural targetingre. (http://www.clickz.com/3626879) Aki ott szerepel, annak feltérképezik szokásait, vásárlási hajlandóságait, érdeklődési körét, pénztárcájának méretét (baráti networkje már rég be van darálva. Akkor mit még? Mindent – a személyest, az egyénit, a titkaidat. Hogy ez tök természetes, mert a Google is így csinálja. Naná, mert ezeket a listákkal lehet házalni a hirdetőknél: a segítségükkel a reklám halálpontosan talál célba. (Hm, – nem biztos, mondanám, ma már igencsak szkeptikusak vagyunk az ilyen célközönség, reklámzabálás ügyileg.

És mégis. Nem elég, hogy az ember ID-je mindenféle adattömegben (bankkártya: hol járt, mit vett, mikor és mennyiért), mit írt e-mailben kinek és miről, – ld. Echelon-system – a mobilszolgáltatók cellakeresőjében már évekre visszamenően ott gyülekezel mint adathalmaz – bár tagadják, ám néha kiderül, hogy hazudnak.) Most még ez a játéknak induló közösségi portál (vagy micsoda) is beszáll ebbe a kémkedési ügyletbe. Mert ez bizony kémkedés, hogy ne maradjon fikarcnyi magánéleted se. (A maradékot te tálalod fel „én-blogodban”…)

Mondják, hogy majd sok bírálat fogja érni a Facebook-ot e fordulat miatt. (FT. 2010. április 12.) Behatolás a privacy-ba, és hogy ez már több a soknál. Meg hogy tűrhetetlen. Gondolom nagyon fogja őket érdekelni ez a kritika – a Facebook milliárdos cél lett közben, felette áll mindenféle hápogásnak. Ha van eszed korlátozod magad és facebookozásod amennyire csak lehet. De úgyis hiába. A privacy már rég elveszett. A maradékhoz növessz egy pót-identitást, ami érvényes a cyberszférában, a magadét meg ásd el hat láb mélyen a földbe, kussolj róla, talán marad belőled magadnak – ismétlem: magadnak – valami. Mert látod: az önelvesztésre ma már iparágak szakosodnak (hozzásegítenek, ellopnak) árulnak, mint mosóport (igaziból ennél jóval értékesebb commodity-t, de commodity-t…)