Horst Köhler német államelnök hirtelen lemondott. Beszóltak neki, hogy nem stimmel, amit Afganisztáni szerepvállalásról mondott. (Német gazdasági érdekek IS szerepet játszanak a külföldi katonai szerepvállalásban” – mondta. Kb.) Ő meg aszonta: félreértették, és különben is tiszteletlenül szóltak be – megyek. Stimmt. A német hadügyminiszter (zu Guttenberg) is tűz alatt van: a német rakétaegység egy támadás alkalmával odalőtt a talibánoknak, de rosszul céloztak vagy mi, és civilek is meghaltak, – erre őt is kikezdték, (naná!) – monnyon le. (Eddig nem mondott le…) Akik beszóltak még sohase láttak háborút, egy-egy manőver eredménye kiszámíthatatlan. Ha téves volt a helyzetfelmérés, (a rakéta irányzéka, a célelemzés stb. ) akkor mondjon le (legfeljebb) az ott állomásozó német katonák főnöke. 
A legrosszabb hiszti Merkel kancellár körül kavarog: hogy ő a hibás a görög (meg az euro) válságáért, mert hogy késlekedett. (Nem akart fizetni, sztem joggal: ugyanis eddig mindig a németek tejeltek legtöbbet a közösbe, most fizessen más is – mondta és egyáltalán nézzenek má körül. Mondta. Sorok között- nem szó szerint idézem. Erre aztán az EU tagok körülnéztek, és mit látnak? Kisült, hogy majd mindenütt nagy állami adóssághalmaz kupacok rejlenek (EU átlag 84%, – a megengedett 60% helyett.) Most aztán ész nélkül spórolnak, nehogy a kocsi a falnak vágódjék… De Merkel – aki szólt, hogy gáz van – akkor is büntibe van. (Ha nem lett volna – ment volna a kocsi a falnak: az nem baj) Tiszta hiszti ez is. Meg az is, ahogyan Obamát csicskáztatják – mindenért ő felel, (ami igaz) – hogy a válságból az US már kifelé jön, az nem baj. Az un.  tea-délutánokon a tenor úgy szól (majdnem) hogy monnyon le ő is. (Majd a helyhatósági választásokon lesz kapsz…) 

Azt rég lehetett tudni, hogy aki válság idején kormányoz, nem lehet nyerő. De most beugrott egy új szereplő: a hisztéria. Ami végül is majdnem természetes: a populizmus hangulati danászásában persze hogy elkapja a politikusokat a hiszti. Ott lent ordítoznak, a pulpitoson fennt meg lemondanak, vagy buknak, vagy össze-vissza intézkednek és még nagyobb lesz a hiszti meg a populista zenebona. A kettő valahogy összetartozik. 

Eh, szóval minden összekavarodik. Aki okos abból hülyét csinálnak, a hülyéké a mikrofon, aztán mindenki megsértődik. A nép meg csak forgatja a fejét: mi van? 

Közben meg a világban mindenütt árvizek vannak. Csak nem a sok vulkánkitörés miatt? 

Na, tessék, már én is hisztizek.