Tárgyalnak, (magas szinten): Kína befektetne Görögországba. Már amibe még érdemes (reptér, logisztika, Telekom). Illetve, amibe ők látnak fantáziát. Amiben az a muris, hogy a hitelminősítők (ketten is) épp most nyomták bóvlira a görög kötvényeket. Igaz, hogy Kína tele van dollárral, azt szeretné jobb pozícióba hozni. De Görögországban? Akkora kockázat, hogy más nem vállalkozna rá. Ugyanakkor elképzelhető, hogy hosszú távon jó üzlet repteret építeni – olcsó indulófeltételekkel – egy idegenforgalmi célországban.
Nem tudom. Ha rosszindulatú lennék, attól félnék, hogy Kína azzal a távlati céllal vásárol be az EU-ban, hogy kilóra megvegye Európát. Ami abszurdum. Viszont az is tény, hogy mikor az euró megroppant, Peking euro-párti jelzéseket adott, ami retorikailag megtámogatta az eurót, viszont mikor az EU közös válságalapját létrehozták oda nem adott egy konyit se. (Lehet, hogy nem illetékes ebben?) Nekem csak fura, de Kína ötezer év óta kerekedik, hosszabb távra néz, lehet, hogy tudnak valamit. 

Csak nehogy az legyen, hogy kínai gazdaságfilozófia (ld. munkafeltételek) kezdjen terjeszkedni Európában. Mondjuk tizenöt év múlva már trendfordító jelenléttel. 

Rémálmokat mesélek, tudom. Egy szót se higgy belőle.