Szomszédaim, ismerőseim egyre másra mondják fel vonalas telefonjaikat. Tehetik, okosak (cost cutting): ott a mobil. A telefon-cégek vakarják a fejüket, hogy a kieső bevételt honnan pótolják: tehetik, ott a mobilszolgáltatás, meg a Net. Behozzák.

Van azonban egy határ: a katonai (állami) hírforgalmi rendszer. Ha akkora manus lennék, hogy… akkor azt tanácsolnám, hogy a ne adják fel a drótot – kábelt, üvegszál optikát, Föld alatt, Oceánok alatt, városok között, hivatalok között, – egyáltalán. A The Economist cover story-ja a Cyberwar-ról közöl dolgozatot, – hogy ti. a köv. háború (terror támadás v. akármi) az Interneten zajlik. Lehet, de épp ezért egyetlen épelmélyű sereg se adja fel a drótos hírhálózatát. Mert a háború úgy fog kezdődni, hogy kilőnek X mennyiségű satelite-ot, vagy megvakítnak néhány (sok) információs műholdat. Egy villanás és nincs összeköttetés a főnökség és sereg, hivatal és hivatal között. A rézdrót viszont megmarad, mert arra kevesebb figyelem fog jutni, elfelejtik, azt hiszhik h az már nem jáccik. (Mindez persze csak hülye jóslat, meg vélemény, ezért valszínű téves!) Pláne ha  füles a  földben vezetett kábelen fut: nehezebb kilőni. Akár hogy is, az analóg rendszerben pár órával, nappal, hónappal tovább működhet az információ csere – ez a pár hónap viszont életet jelent. A Net sérülékenyebb, mint gondolnánk, én csak azon csodálkozom, hogy a gerinchálózatot hogy bírták körbefuttatni a Földgolyón polgárháborús terepeken, vértől piros tengereken. De átvezették. Sokszorosan tekerték körbe a fejlett világot Ny-K irányban (és fordítva…:). Robbantás, vagy egyéb „kikapcsolás” ellen egyelőre csak a többszörözés a védelem áll kézre. (Állítólag a Net-et azért találták ki, hogy ne egy centrumból irányítsák a rendszert, hanem millió hálózati pontot kapcsoljanak egymásba, és akárhány „vonalat” kilőnek, a hálózat funkció-képes marad.) De ezt tudja az „ellenség” is. Az analóg rendszert – ha nem dobják ki – nem tudja ilyen könnyen kinyírni. Még az is lehet, hogy a Morse kapcsolat marad a titkos kommunikációs fegyver.:)) De gondolom az ARPANET, vagy DARPA (amcsi katonai kutató-fejlesztő intézet, vagy részleg) tudja ezt. 

Szóval: az egész, amit itt írtam, csak a paranoiás civilek számára érdekes – olyanok számára, mint amilyen én vagyok. Digi óra mellett vekkerem is van, detektoros rádiót meg bármikor tudok csinálni a gyerekek játék-maradványaiból – hátha jön a légiriadó, v egyéb terror támadás, és hiába nézem a laptopom…)