az orosz-német gázvezeték (Vigorg -SztPétervár, és Lubmin között) nemrég még csak ter volt most már majdnem elkészült (1200 km). 2011-ben már gázt szállit (ha megépül a másik cső, párban futnak a Balti tenger alatt). Mindenféle tiltakozás (észtek), pesszimizmus (nem lesz pénz), ellenére meg van. Nálunk meg nyomták a Nabuccot – csak az a jó, – meg az Északi (kék káramlatoto, bocsesz). Végül a Gyurcsány kormány mindkettőt elfogadta, betervezte. A Nabucco – ha jól tudom – el se kezdődött, a németeké meg már (majdnem) kész van. 

Ez a különbség. Nálunk egymás haját tépik, hogy miért NEM jó amit a ballib kormány akar, a MÁSIK jobb (mikor elfogadták, kisült, hogy az se épül). Németek kussba voltak/vannak DE építenek, Még a Gazpromot is megszelidítették. (Ja, pénz is van benne, nanááááá. Abból ért az ember.) .Szóval: pikk-pakk kész lesz. Nem lenne jobb úgy csinálni? 

Kizárt dolog: a szimbolikus politizálásban (ami nem vezet sehová, – ugy értem kézzel fogható eredményekhez) a magyarokat nem lehet überolni. 

Akkor se tudom átlátni, mitől birnak a németek jobban hajtani. Talán mert csinálják és nem furják-basztatják-gáncsolják az ügyet. Nem anyáznak, és nem azon tökölnek, hogy miért nem lehet megcsinálni. És nem hallgatnak a kuvikokra, ellendrukkerekre. (Pénzük is van, persze…)

Az igazsághoz tartozik, hogy a Nabukko gázlelőhelyek nagyobbik hányadát Putyin idjében felvásárolta Ázsiában… Ja, ész is kell hozzá. Szemét lépés, de már ilyen a business, meg a politika.