Egyszer már írtam itt, (Adósság hiszti, szept. 27.) hogy adósság-hiszti tört ki az EU-ban, de most már tényleg gáz lett velőle: Anglia 81 milliárd fontot akar spórolni, (FT 2010. október 21), Merkel kancellárt cikizik, hogy miért nem vesz ki többet a költségvetésből, franciák, spanyolok sorban állnak a spórolósdiban. Közben az FT figyelmeztet, hogy korai még a fiskális szigor: megfojtja a fellendülést (FT: 2010 szept 17) Soros azt bizonygatja, hogy mivel még nincs vége a válságnak – nem indult be a fellendülés – a spórolás deflációhoz vezethet, ld: http://www.budacash.hu/hirek,-elemzesek/140356.html

Vagyis az árak nem felfelé mennek, mint az infláció idején, hanem lefelé, de bele a bérek is, következmény: nincs vásárlóerő, hiába olcsó minden. De ha nem lehet eladni a cuccot, nem érdemes termelni sem, és mivel nem termelnek, (kevesebbet termelnek) elküldik a melósokat, még kisebb lesz a fogyasztás – belekerülünk egy spirálba, amiből nehéz kikeveredni. Egy hónapja Krugman szólt be, hogy nem kéne ezt csinálni, maradni kellene Keynes-nél. Nem volt visszhangja.

Közben az ECB-nek nem teccik az egész, de mintha fütyülnének rá. Valami nagy kuszaság kezd kialakulni az EU-ban. S közben a még okosabbak currency war-ről írnak – valuták csatájáról – yen, és a jüan dollár ellen, ez euro túl erős, ez európai export döglődik (főleg a németeké), és mások is felbátorodnak, hogy beszálljanak a valuták csatájába.

Szar ügy.