Onnan gondolom, hogy a közös pénznek annyi, mivel ma már mindenki esküdözik, hogy ő bizony így, meg úgy, de megmenti. Ha ennyien akarják életben tartani, akkor tuti hogy kipurcan. Az előző posztomban – pár napja – még arról ábrándoztam, hogy van aki ki akar lépni – nem kell kilépni, beomlik az egész…Legalábbis abban a formájában ahogy ma fungál. Északon a 10 éves kötvény hozam 3% körül, délen 12-18%, a CDS mutatók is rémesek (büntetőkamatok az elúszottaknak), és most már Olaszország és Belgium is felkerült a rossz gyerekek fekete táblájára. (Csak megjegyzem, nagy vita volt felvétele előtt, mert már akkor is hülyére költekezte magát, de mégis felvették az euroövezetbe. Ma az adóság/GDP arány 120%, csak a görög rosszabb – 140%) Nem valószínű, hogy ennyire széttartó állagú, fejlődéstendenciáju gazdaságokat egybe lehet tartani.  .

Ismétlem: ma már mindenki azt a sódert nyomja, hogy megmentjük, mert hogy iszonyú galibát okozna, ha szétesne (az euróövezet) – közben sutyiban kalapácsolják az ékeket a rendszer réseibe, hogy repedjen tovább.

Mondják, hogy az eredendő bűnt akkor követték el az EU fejesek, mikor az annyira különböző gazdasági fejlettségű, teljesítményű, pénzügyi kultúrájú országokat egybeterelték, plusz még néhány KEu-i csórót is ebbe az akolba képzelték el. Hogy majd milyen jó lesz nekik.

Az euronak annyi, de most már nem illik róla dumálni, mert ha az ördögöt a falra festik…, meg átmeneti kuss van kimondva (hallgatólagosan, hm, stilzavar) az önbeteljesítő próféciáknak stb. Közben már itthon is mondják-írják, – én is említettem – hogy vázlatkönyvben már kész a két sávu euró-sztráda: gazdagoknak Euró I, kopott ülepű nadrágosoknak Euró II. Ha ez sem elég, – vagy e helyett: – akkor néhányat kihagynak a klubból, azok visszatérnek saját buznyákjaikhoz, – és persze az EU átsegíti őket a sokkhatáson (leértékelődés, elszegényedés, bankválság stb.) Survival of the fittest – tudjuk. Na de ennyire?

Persze: lehet,hogy megmarad, állandó plusz befizetéssel a közös (válság)kasszába, rettegéssel h ki lesz a következő, netán előről kezdődik az egész és persze a keletiek  legatyásodással. A “bankár” blogger haver célzott már rá: USA rules… (sohse nézte jó szemmel.) Nekik bejön ez is.

Igaz, még ott van Kína: nem biztos, hogy engedi bedőlni ez eurót, márcsak az US-China párbaj részeként sem. Érdekelt fél.

A remény hal meg utoljára…