A japán atomkatasztrófa kitette a kérdőjelet: hogyan tovább – atommal, vagy anélkül? Ha vele, akkor végzetes fenyegetettséggel fog együttélni a világ, ha nélküle, akkor jön a petroleumlámpa-alternatíva. A németek menekülnének belőle, – az atomellenes hangulat is megerősödött. Bár 17 atomerőművük van, de csak barnaszenük (bezárt bányákban.) Mégis ezzel az antinukleáris szlogennel fogják Merkel kancellárt megbuktatni: ő ugyanis lekapcsolja ugyan a legrégibb reaktorokat, de egészében kitart az atomenergia mellett. Józan ésszel nem tehet mást, az ország áramellátásának 26%-át kapja ezekből a művekből. Ha leváltják, jön az atomkorból való kilépés, ami nem lesz egyszerű: bányanyitás, erőművek átállása, környzetszennyezés a négyzeten, de átmeneti áramszünet is elképzelhető.

            Valószerűtlen megoldás. Az alternatív energiák (jelenleg 20% körül) egyelőre drágák (szél-energia tizenöt-húszor drágább, mint az atomerőműből származó, a szolárenergia, geotermikus forrás gyerekcipőben jár – háztáji szükségleteket ki tud elégíteni, a biodizelt meg hagyjuk – elveszi a jónép kenyerét.) Az energiafogyasztás viszont évről évre növekszik. (Bár az elmúlt pár évben lassult a trend, ma kb. 1-4% között.)

Fukusima a többi fejlett országnak is feltette a kérdést. Van, ahol keményen kiállnak a nukleáris forrás mellett, (a franciák – nem is nagyon tehetnek mást, másutt pl. a skandinávok, – vízienergiával és fosszilissal pótolják, ha kiesik az a pár erőmű – norvégoknál pl. nincs is nukleáris mű. Könnyű nekik: a tenger alatti olaj eltartja őket…) Amerika nem fontolgat ilyesmit, száznégy reaktorával – ami energiaszükségletének 20%-át fedezi – marad, ami van. (Tudjuk: a magyar villanyenergia 40%-át Paks adja.)

Bármi lesz is a fukusimai reaktor sorsa, bonyolultabb világ jön: az újabb biztonsági berendezések bevezetésével, valamint az uránérc fogyásával drágulni fog ez az energiafajta is. Egy esetleges következő katasztrófa – bárhol a világban – már valóban leállíthatja az egész üzemágat. És akkor mi lesz pl. az atom-tengeralattjárók arzenáljával? De számítógép sem megy petroleum lámpával.