Kiegészítés, aug. 17-én:

Írtam pár napja (aug. 12-én) hogy néhány országban betiltották a shortolást két hétre.

Most azonban ki kell egészítenem ezt a posztot, nem stimmel a sapienti sat (aki tudja, annak ennyi is elég c. latin szólás-mondás)

Mert hogy a legtöbb újság (kommentár) azt írja, hogy betiltották az „árfolyamesésre spekuláló” instrumentumot. Ami félrevezető – spekulálni szabad, de a shortolás – ha tömegesen játszák – valutákat, cégeket, országokat tud tönkretenni, és ez az „árfolyamesésre spekulálásból” nem derül ki.

Az van ugyanis, hogy a shortoló kölcsönvesz egy részvénypakettet (vagy ötezret, inkább) és AZONNAL ELADJA. Vár, amig az adott részvény ára esik, féláron visszavásárolja az egészet és FIZIKAI formájában visszaadja a tulajdonosnak, amit kölcsönvett.

Ami káros egy gazdaságra (egy nehézséggel küzdő országnak, válságban lévő gazdaságnak) az az ELADÁS aktusa: ha sokan jáccák ezt, vagyis tömegesen adják el ugyanazt a részvényt, állampapírt – annak ára szabadesésbe kezd. Ez a baj vele: shortolással gáncsolni lehet a gazdaságot, tönkre lehet tenni egy céget, egy valutát. De ehhez az eladási hullám generálása kell.

Na, kiegészítettem a bejegyzésem. Bocs…