Úton a győzelem felé (úgy értem a válság II-ben és után, miszerint Kína ennek – úgy látszik – győztese ma is, holnap is), na és hogy itt még szerencséjük is van, Isten megáldotta őket olyan ásványokkal, melyek épp a high tech iparban szükségesek, és csak nekik van.

Annak idején, mikor a Mendelejev-féle periódusos rendszert tanultuk kémiából,  képtelen voltam megjegyezni ritka földpátok csoportba tartozó elemek neveit, azóta még bővültek is, – gondoltam mi a fenének, ritka, oszt kinek kell.

Hát ma már nem így van: terbium oxid-ot a hibrid kocsikhoz, és fluoreszcens világításhoz használják és ennek ára az elmult negyedévben 128%-ot emelkedett, ugyanez az Europhium oxid esetében (LCD monitorhoz) 180%-ot ugrott, Dysprosium oxid (atomerőműhöz) 140%-et. (Adatok az FT-ből, 2011. 06. 20) Hát most mond meg, nincs mázlijuk? A végén még saját olajat is találnak (a tengeri szigetekért ezért folyik a csata Ázsiában…)

Ugyanez Oroszországra is igaz – az összes nemesfémből (platina, arany, palladium, szelén) annyi van nekik, mint a dög, igaz az északi sarkkörön túl, nehéz bányászni (Norilszk: a Gulág egyik fő emberpusztító tábora, ma tőzsdén jegyzett cég, és idegenforgalmi célállomás…- jönnek nézni a Gulág maradványokat, eszem a lelküket.)

Ezért aztán az oroszok is megengedheti, hogy nagy szájat nyissanak, Kína csendben van és kereskedik (gazdagodik) ezen is.