A Bank of America 3.500 főt bocsát el, (eddig 2,500 repült), összesen 10ezertől akar megszabadulni.

Ha meggondolom, hogy a Lehman bukás után 20ezren kerültek utcára – ez a szám elég magas egy mély beszakadáshoz.

Mert hát a többi US nagybank is tömegével küldi el munkatársait. Oka: spórolás (bespeizolás) a rossz időkre. (Hitelforgalom nincs, befektetési bankok talán kavarnak még… Hitelt nem adnak – csak nagy szűrővel mérve, hitelt nem kérnek, mert félnek, hogy nem tudják visszafizetni – áll a  hitelpiac, minek következtében áll a gazdaság – relatíve persze. (Repülőgépgyártás, IT ipar, fegyvergyártás virul…)

Ami szar. Mert a banki elbocsátásokból az olvasható ki, hogy legalább 5 évi bőjt lesz a pénzszférában. Még fontosabb ok: kell tartalék a bedőlés idejére – 2008-ban az állam mentette meg őket, ma már képtelen lenne, igy ki-ki menti saját magát. És ha ők – a finánctőke – böjtöl, a gazdaság is döglődik.

Amiből csak a rémes jóslat olvasható ki: hogy ti. ők már látják az összeomlást, ami 2012-14 között következik be, – a 29-es válság mintájára. Ahol egy év után némi fellendülés jött, majd 30-32-ben rémes szakadék tárult fel. A Nagy Válságnak csak a háborús konjunktúra – 1940 körüli idő – vetett véget.

Rémes kilátás.