A “csendes katonai puccs” csúnya dolog. Az Iszlám Testvériség hatalomra kerülése életveszélyes. Ez az alternatíva pillanatnyilag. Nyugat nem szereti a puccsozókat, sőt ellenerőket támogatja. Elvben természetes. De mi lesz, ha a katonák visszavonulnak – ahogy ígérték – és az Iszlám Testvériség (ők győztek a választásokon) – bevonul a hatalomba? Pillanatok alatt eltűnik a „mérsékelt” politika. És akkor megszületik a közel-kelet legnagyobb iszlám szélsőséges állama. S vele Izrael totális bekerítése, elszigetelése.

Nem értem, hogy miért nem látják ezt a demokrácia hívei Nyugaton (meg nálunk?) Hiszen volt már ilyesmire példa, mármint hogy a katonák tartóztatják fel az iszlámizálódást (ld. Törökország) Tudom, hogy nem könnyű – de mégis.

És persze Amerikának is fel van adva a lecke, épp a választások előkészületei idején kit fog támogatni – a demokráciát (a sereg ellen lép fel) vagy Iszlám ellen (védve Izraelt)? Nem könnyű, de stratégiailag tekintve egyértelmű: ha eluralkodik az iszlám szélsőség – kiteljesedik a Testvériség hatalma mondjuk hat-tíz hónap alatt – nem lehet megállítani sem Iránt, sem Szíriát. Majd minden forradalmi mozgalom úgy működött,hogy dinamikája egyre radikálisabb irányba tolta az egymás után következő vezetőket. Itt is így lesz. A vak nem látja. Csak az elvekben hisz, mármint a demokrácia szentségében. Ami Keleten fabatkát sem ér: vagy káosz jön, vagy véres rezsim – a háborús veszély eszkalációjával.