Mármint az ott őrzött etalon (méter) platinájából egy-két centit levágnék, – elég lenne egy világbalhéra. Mert attól kezdve mondjuk 98,2 cm lenne egy méter, aki nem hiszi, menjen el Párizsba és mérje utána a rühes coll-stockját, mérőkéjét, lézermércéjét stb. meg dobja a kukába és mérjen „korszerübb”, azaz Párizsban újra kalibrált mérőkével…

Példabeszéd vége. Helyettesítsd be a párizsi etalon-métert a LIBOR kamatlábra. Mert hogy azt akarom e metaforával mondani, hogy kb. a LIBOR is etalon, és hogy kb. ugyanekkora világbalhét csinált a Barclay (et Co. – a legnagyobb bankok kavarása) – mintha én fürészeltem volna Párizsban. (By the way: Hányan is voltak benne a LIBOR manipulálásában? – megy a ködösítés.). A válság után pár évig alacsonyabbra, előtte magasabbre tették ezt a fajta alapkamatot, amit a világ nagy részének bankja használ ETALONként a kamatok, derivatívok, határidős kötések, modellezések beárazásánál. Ha ez nem stimmel, millió ember (pár ezer bank) veszít (vagy nyer, ha beveszik a buliba). Pl. csak Amerikában egy millió háztulajdonos törlesztő-részletében okozott gázt, a származékos piacon most mérik fel a károkat. (Ld.HVG június14.)

Én csak azt csodálom, hogy egyelőre csak a Barclay főnöke (Bob Diamond) van bajban, meg néhány társa, gyanús volt (egy darabig) a BoA-is, de aztán kimosták…)

A válság óta állandó téma a fináncszféra megreformálása (toxikus papírok eltávolítása, bankfelügyelet jogkörének tágítása, re-regulálási folyamat beindítása). Aminek célja egy újabb nagy válság elkerülése lenne. Azonban eddig a pénzszféra mindig vissza tudott lőni: „soha sem, nem engedünk ujra-.regulálni, mi vagyunk a Janik!”. (Goldman Sachs CEO-ja:dicsekszik: “doing God’s work,”) És nem is engedtek – se az amcsi Kongresszusnak, se a Szenátusi vizsgáló bizottságnak, senkinek. (Na jó, egy morzsányit – igen.)

Most azonban a kormányoknak ezt a LIBOR-botrányt fel kéne plankolni, mert újra kiderült, hogy a világot fenyegető “pénzügyi tömegpusztító fegyverek” vannak a pénzszféra kezében. (kifejezés a világ legjobb/legnagyobb befeketetőjétől, Warren Buffetől.)

De hülye vagyok ám már megint, ugyanis a fináncszféra mágusai ezt is megússzák: mert övék a hatalom.

Pechünk van, – ismét.