A franciák szarban vannak: az ipari termelés egy év alatt 7,3%-ot esett, a munkanélküliség 10% fölé ment, a termelékenység egy %-ponttal csökkent az Eurózóna átlagához képest. (V.o.: Der Spiegel 20112 Nr. 45.) Egykor menő autógyártása – Peugeot, Renault, Citroen – Európa csődtömege – csoda design, gyér eladási számok, közepes gépek, repülőgyártásból fokozatosan kivonulnak, hadiipar még csak-csak (amíg rájuk nem dörren az EU,hogy közel-keletre ne szállítsanak fegyvereket. Annyira szarban vannak, hogy az IMF éves reportja figyelmeztette az országot, hogy ha így kavarnak, akkor az olasz és spanyol bénák mögé fognak besorolni. (FT: 2011, 11. 06)
Namost azt látja már mindenki, hogy ez a Hollande-fiú (PM)  nem egy ász, csak apró dolgokban tud valamit dönteni és Merkel-t tudta nógatni (“fejlődést, fejlődést” – hagyd a túróba a spórolást…) – de a francia helyzet most hirtelen  rosszabb lett. Mondanám – katasztrofális.

Nagyon úgy fest a dolog, hogy a görög-olasz-spanyol-portugál periféria mellé egy világklasszis is be fog sorolni: ami viszont már az EU fenyegetettségét jelenti. Lassan már csak a német gazdaság marad (az se spilázik nagyon, az 1%-os fejlődés hibahatár!), meg az északiak. Igaz, hogy – egyelőre – elcsitult az EU összeomlásának pletykahulláma (média, média, hülye nyilatkozatok tömege…) – de a tények visszahozzák a félelmeket. Azért annyira még nem vészes a dolog, Obama győzelmével van egy tengerentúli támpont – a fejlődő régió is (nem nagyon) de küszködik felfelé (lengyelek). De ez a francia botlás-sorozat – a maga kilátástalanságáva: mélyütés. (A franciák – és Hollande – egyszerűen nem veszik észre milyen világban élnek ld. nyugdíj reform ellenes közvélemény, munkaidő csökkentési sztrájkok.) Nem tudom, hogy lehet ebből kilábalni. Ugyanis az EU francia-német szövetségen alapul, ha a franciák most begyengülnek, mit sem ér ez a német-francia tengely, akkor meg hová menjen az EU?. Pesszimista vagyok

És akkor még Magyarországról nem is beszéltem.