Korábban csak a Fed és az ECB jelentette be, hogy minden mennyiségben vásárol államkötvényeket, azaz, hogy önti a pénzt a gazdaságba (ami eddig tilos volt ezeknek az intézményeknek). Most a japánok is csatlakoztak a trendhez (BoJ: enged a kormány nyomásának és önti a pénzt a gazdaságba, FT: 2013. január 23) akár végtelenül…) Persze mindhárom régióban defláció van, az infláció 0.2 és 1 % között mozog. A rendelkezés meg akarja törni a deflációt és fel akarja lendíteni a gazdaságot.
A trend egyébként azt jelenti, hogy beindult a globális pénznyomda. Risky business, – ezért e három óriásintézményt aztán sokan bírálják, de ezek keményen tartják magukat (eredménye Európában látszik, az ECB úgy látszik jól kavar: a spanyolok, olaszok kikerültek a veszélyzónából: a kötvény hozamok és CDS-felárak csökkentek. Mellékhatás: a pénzcunami a térségek valutájának gyengítését hozza, ami alkalmas a shortolásra, de azt mondják, hogy bánja a fene, fontosabb, hogy jöjjön már valami pozitív fordulat a gazdaságban. (Amúgy a  piac kevesli a jen árfolyamesését – nem lehet igaziból shortolni – gondolom én…)
A kritikusok abban látják a kockázatot, hogy a pénzlazítás egy újabb valuta-háborúhoz vezet (hogy elkezdenek versengeni, kinek gyengébb a devizája…). Ennek egyelőre nincs nyoma, de Amerika (akinek legnagyobb pénznyomdája van) képes beindítani egy ilyen csatározást. Meglátjuk.

Közben arra gondolok, hogy ezt a folyamatos pénzömlés akár elővágás is lehet Kínával szemben. (Gyengítik azt a dollárt aminek államkötvény-állománya a kínai trezorokban van. Ám lehet, hogy más fronton is használják ezt a frissen beömlő pénztömeget: Kína arra készül, hogy a jüant bevezetni a nemzetközi pénzpiacokra, ha semmit se tesznek ellene, ez lesz az új világpénz, és ne legyen igazam: a dollár (és az euro) megnézheti magát. Szóval, hogy ennek a jövőbeli renminbi-áradatnak szabna (talán) kétségbeesett akadályt.(nem fog sikerülni.)
Szóval új policy (divat) a központi bankoknál, új pénzpolitika (gyengítsük csak amink van), és erőlködjünk, hátha bekurblizódik a gazdaság. Amihez magasabb infláció illenék, hát ez utóbbi talán bejön. Ha minden jól megy.